Wat gebeurt er bij een rijbewijskeuring?
Heeft u een afspraak staan voor een rijbewijskeuring? Of moet je er nog een maken maar wil je toch nog wat meer informatie over wat er precies gebeurt tijdens zo'n medische keuring? Uw keuring bestaat uit 6 stappen en duurt ongeveer een 15 a 20 minuten. Wij leggen het hier compleet aan u uit zodat er geen verassingen zijn tijdens de keuring.
1. Doornemen van het keuringsverlag
Uw rijbewijskeuring start bij de binnekomst bij de arts, deze zal zij samen met u de gezondheidsveklaring die u hebt ingevuld doorlopen. Hiermee krijgt de arts een eerste indruk van uw gezondheidstoestand en eventuele medische aandoening ook kunnen de eerste vragen in het keuringsverlag al beantwoord worden.
2. Onderzoek naar uw lichaamelijke conditie
Na het inleidend gesprek zal de keuringsarts onderzoek doen naar uw lichaamelijke conditie. Hierbij kijkt de arts of u instaat bent om zelfstandig een auto of vrachtwagen te besturen. Denk hierbij aan het controleren van de benen, armen en wervelkolom. Soms zal de arts extra onderzoek uitvoeren als het CBR om aanvullende informatie vraagt. Dit onderzoek kan plaatvinden tijdens de rijbewijskeuring maar soms heeft de arts ook voldoende kennis als ze u ziet binnenkomen.
3. Bloeddrukmeting
Het meten van uw bloeddruk duurt niet lang en is volledig pijnloos. Onze arts gebruikt hiervoor een automatiche bloedrukmeter. Dit is een stap die voor elke rijbewijskeuring gelt.
4. Medische indicatie Urine onderzoek
De arts zal ook uw urine moeten onderzoeken dit gebeurt om te kijken of u suikerziekte heeft. De arts zal de urine controleren op suiker doormiddel van urine teststrips, daarom is het belangrijk dat u een portje (verse) urine meebrengt naar het onderzoek. Iedien de urine controleren tijdens de rijbewijskeuring niet mogelijk is dan zal de keuringsarts het bloed moeten onderzoeken voor suikerziekte.
5. Oogmeting rijdens de medische keuring
De laatste stap van de rijbewijskeuring is het meten van uw ogen. Dit gebeurt aan de hand van een zogenoemde visuskaart. Dit is een kaart die cijfers en symbolen bevast die van groot naar klein gaan. Het is voor de oog test belangrijk dat u een goede bril of lenzen meebrengt als u deze draagt.
6. Onderzoek naar uw geestelijke conditie
Dit deel van de rijbewijskeurig wordt doorheen de gehele keuring getest. Hierbij let de keuringsarts op verschillende punten die betrekking hebben op iemands geestelijke conditie. Ook kan de arts u medische vragen stellen over uw mentale conditie.
Na de rijbewijskeuring
Nadat uw rijbewijskeuring is afgelopen zal de keuringsarts alles invullen in het keuringsverslag. Dit keuringsverslag zal hierna digitaal naar de medisch specialisten van het CBR worden gestuurd. De medisch specialist van het CBR beslist uiteindelijk over uw rijvaardigheid. Het rijbewijs verlengen gaat enkel met de goedkeuring van het CBR. Vraagt u een nieuw rijbewijs B of groot rijbewijs aan? Ook dan zal het CBR hierover beslissen aan de hand van een medische keuring.
Wat met de kosten van de rijbewijskeuring?
Aan elke keuring zitten kosten verbonden, wij rekenen per zorgdomein code een keuring af. Als het CBR bij u vraagt om nader onderzoek of een aanvullende keuring dan zult u een nieuwe afspraak moeten maken voor een bijkomende keuring. Onze rijbewijskeuringen hebben verschillende prijzen deze zijn duidelijk te vinden op onze website. De nederlandse zorgautoriteit bepaald hoeveel wij maximaal voor een keuring mogen vragen.
Soms kunt u het betaalde bedrag indienen bij u zorgverzkering, meestal is er dan wel een aanvullende verzekering nodig.