Trustpilot
top of page

Hoe kan je je groot rijbewijs verlengen?

Een van de meest gestelde vragen die wij krijgen is 'hoe kan ik mijn groot rijbewijs verlengen?' In deze blogpost leggen wij het haarfijn uit voor je, zodat je erna geen twijfels meer hebt over de keuring groot rijbewijs, de gezondheidsverklaring en over de tussen stappen van het CBR.


Wat is het doel van de keuring groot rijbewijs?

Voor de uitleg over hoe je precies jouw groot rijbewijs kunt verlengen, zullen wij het moeten hebben over het doel van de keuring voor het groot rijbewijs.

Vanuit de politiek is er besloten om voor beroepschauffeur (rijbewijs C en D) een terugkomende medische keuring te verplichten. De gedachte achter dit besluit is om verkeersveiligheid te verhogen. keuring zou er voor moeten zorgen dat beperkingen die een chaffeur heeft tijdens de keuring aan het licht komt. Zo zou een houder van een groot rijbewijs gegarandeerd in staat zijn om het voertuig te besturen.


Wanneer is een medische keuring groot rijbewijs nodig?

Wanneer is een keuring nu precies nodig? Er zijn twee mogelijkheden waarbij een rijbewijs keuring nodig is. Een groot rijbewijs keuring is nodig bij de eerste aanvraag van je groot rijbewijs en als je al houder bent van een groot rijbewijs is een keuring nodig wanneer je jouw rijbewijs wilt verlengen.


Een groot rijbewijs is maximaal vijf jaar geldig volgens de huidige wetgeving. Dat betekend dat je minimaal om de 5 jaar een keuring nodig hebt. Hou er wel rekening mee dat het CBR beoordeelt over de duur van je rijbewijs en deze 5 jaar kunnen verkorten. Hoe lang je rijbewijs geldig is kun je altijd op je huidige rijbewijs terug vinden. Wij raden mensen altijd aan om minimaal 3 maanden voor je huidige rijbewijs verloopt de nodige stappen te zetten om het rijbewijs te verlengen.


Welke stappen moet ik ondernemen om mijn rijbewijs te verlengen?

Voor dat je jouw nieuw rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente zul je een aantal dingen moeten doen waaronder een keuring groot rijbewijs. Hieronder vindt je een gedaitaileerd stappenplan die je kunt volgen


Invullen van uw gezondheidsverklaring

Het eerste wat u moet doen is het invullen van een gezonheidsverklaring. Deze gezondheidsverklaring aanvragen kan op de website van het CBR. Of klik op deze link.

Na een betaling van 41,00 euro aan het CBR kunt u de gezondheidsverklaring digitaal invullen. (Neem contact op met uw gemeente als een papieren versie wenst te hebben). Na het invullen zal het CBR binnen 10 dagen contact met u opnemen over welke rijbewijskeuring zij van u wensen. Meestal is dit enkel de standaard keuring maar het kan dat er een aanvullende keuring nodig is.


Naar de groot rijbewijs keuring

Nadat je van het CBR bericht hebt gekregen dat je een rijbewijskeuring kunt gaan doen, kunt een afspraak bij een keuringsarts inplannen. Hier kunt een afspraak inplannen bij ons. Tijdens de keuring zal de arts uw algemene mobiliteit controlleren of er een medische beperking is. verder zal er oogtest en urine test plaats vinden, ook zal de arts eventuele medicatie die u neemt bespreken.


Na de rijbewijskeuring zal de arts het keuringsverslag digitaal doorsturen naar CBR. Een medisch specialist van het CBR zal de keuring beoordelen.


Het besluit van het CBR afwachten

Na het ontvangen van het keuringsverslag zal het CBR binnen circa 2 weken een beslissing maken over uw geschiktheid. Is deze goed bevonden dan krijg je in mijncbr automatich een verklaring van geschiktheid.


Echter is er soms eerst aanvullende informatie nodig na een eerste keuring. Wat deze aanvullende infromatie is verschilt bij persoon tot persoon. Het kan dat er een nieuwe medische keuring nodig is. Of dat u langs moet bij een medische specialist, zoals een oogarts of psychiater.


Naar de gemeente voor het verlengen van je rijbewijs

Heb je een positief besluit ontvangen van het CBR dan kun je langs je gemeente gaan voor het aanvragen van je nieuwe rijbewijs. Neem altijd je huidige rijbewijs mee aangezien dit rijbewijs gecontroleerd moet worden. Neem contact op je gemeente om erachter te komen wat je nog moet meenemen.

Let op! Meeste gemeenten werken op afspraak, kijk eerst op hun website voor meer informatie.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Heb je vele uren besteed aan praktijklessen, en wil je binnenkort opgaan voor je praktijk examen? Dan zul je (helaas) eerst een paar dingen moeten doen voor het CBR je examen poging accepteerd! Invull

Heeft u een afspraak staan voor een rijbewijskeuring? Of moet je er nog een maken maar wil je toch nog wat meer informatie over wat er precies gebeurt tijdens zo'n medische keuring? Uw keuring bestaat

bottom of page
Trustpilot